Ticaret, insanlık tarihi kadar köklü ve derin bir geçmişe dayanır. İnsanlığın, varlığının bir sonucu olarak sonu gelmeyecek ihtiyaçlarını karşılama arzusu geçmişten bugüne ticareti bulunduğumuz noktaya getirmiştir. Takas ile başlayan ticaret anlayışı, zamanla mallara sanal bir değer katarak yerini parayı bırakmıştır. İnternet kullanımının başlangıcından itibaren ise ticaret yeni bir boyut kazanmış, elektronik ticaret ve elektronik ihracat kavramlarını meydana getirmiştir.

 

E – Ticaret veya diğer adıyla elektronik ticaret, fiziksel bir durum taşıma kastı olmadan mal veya hizmetlerin internet üzerinden pazarlanmasına verilen isimdir. E – Ticaretin varlığı internet kullanımının başlangıcından itibaren aramızda olsa da asıl etkisini pandemi dönemi ile daha çok göstermiştir.

 

Salgın sonucunda küresel bir ekonomik kriz meydana gelmiş; döviz kurları, altın ve pek çok ülkede enflasyon dengeleri alt üst olmuştur. Ancak döviz kurlarının içinde bulunduğu sallantıdan hayli kötü etkilenen, bu kötü etkilenmenin getirdiği dezavantajları ise avantaja çevirmenin yolunu bulan bir kitle doğmuştur. Daha önce elektronik ticaret yapmış veya yapmamış olan bu kitle, dünyayı her geçen gün daha çok etkisi altına alan ‘yurt dışına ürün satma’ fikrinden hareketle elektronik ihracatı gerçekleştirmişlerdir.

 

Global elektronik ihracat siteleri, kişilere ürünlerini veya hizmetlerini sanal ortamda sunma imkanı vermiştir. Elektronik ihracat ile kişiler kur riskine karşı kendilerini güvence altına almalarının yanı sıra, bir marka geliştirerek değerli bir bilgi birikimlerine sahip olmuşlardır. Özellikle şu anda dünyanın en büyük elektronik ihracat sitesi olan Amazon’da kısa zaman içinde işlerini hızlıca büyütebilme avantajına sahip satıcılar, talebin çok olduğu, daha fazla parayı daha az düşünerek harcayan kitleye hitap ederek hatırı sayılır bir büyüme elde etmişlerdir.

 

Günümüzde elektronik ihracatın avantajlarından faydalanan ve bu pazaryerlerinde kendilerine yer bulan satıcılar hayli çoktur. Fakat bu fazlalık, rakip firmaların veya kişilerin daha sıkı bir ürün pazarlama doğrultusunda ilerlemelerine sebebiyet vermiş, profesyonelleşme arzusu sonucunda yapılacak maliyetler artmıştır. Bununla beraber profesyonel bir ortamda ürün satma isteği, başlangıçta karışık bazı aşamalardan geçmeyi gerektirebilecektir. Yabancı dile hakim olmanızı zorunlu hale getiren elektronik ihracatla beraber Amazon gibi sert politikalar içeren bir platformda satıcı olmak göründüğü kadar kolay olmayacaktır.

 

Yurt dışında satış yapmanın dezavantajları bazı ülkelerde ve bizim ülkemizde satış yapmak istediğinizde bir avantaj mahiyeti kazandırmaktadır. Elektronik ihracatın içinde bulunduğu yoğun rekabet ortamı yurt içinde satış yapmak istediğinizde pek fazla bulunmamaktadır. Çoğu satıcı kendi markasını oluşturma girişiminde bulunmamakla beraber hala al-sat mantığı ile hareket etmektedir. Fakat bu durum, satıcılar için bir avantaj sağlamakta ve rekabetin az olduğu ortamda hızlı büyüyen pazarla beraber çok fazla boşluk bulunmaktadır. Pazarlama tekniklerinde profesyonelleşen Amazon satıcılarının sahip olduğu taktikler az bilinmektedir, bu da maliyeti azaltacak en önemli durumlardan biridir. Maliyetinizi azaltacak başka bir durum ise yaşadığınız ülkede depolama problemi yaşamayacak olmanızdır.

 

Yurt içinde satış yaparken bilinmesi gereken en önemli problemlerden biri, hiç bitmeyecek olan kur bağımlılığıdır. Devamlı kura olan bağımlılık, maliyeti artırmanın yanı sıra fahiş fiyatları beraberinde getirebilecektir. Bununla beraber ülke içinde pazaryerlerinin henüz yeterli sayıda ve yeterli gelişmişlik düzeyinde olmaması, profesyonel bir pazaryerinin eksikliğini sıklıkla hatırlatacaktır. Ayrıca rakiplerinizin hesaplama bilmeme ve faturasız satış yapma eğilimleri yüzünden de pek çok satıcı rekabet ortamını kaybetmekte, satış yaptığı pazaryerinde varlığını koruyamamaktadır.

 

Geçmişten günümüze tüccarlık ve ticaret kavramları hiçbir zaman değişmemiş, yerini yalnızca yeni nesil tüccarlara ve yeni nesil ticarete bırakmıştır. Nerede, nasıl ve ne zaman ticaret yapabilecek olmanın seçimine, yurt içinde veya yurt dışında satış yapmanın avantajlarını ve dezavantajlarını bilen satıcılar kendi fikirleri doğrultusunda karar verebilecek ve bir yol haritası çizebileceklerdir.

 

Paylaş
Fb Tw Ln

Benzer Haberler